Birçok insanı aslında kan tutar hatta doktorları bile fakat insanlar bu durumla nadir karşılaştığı için farkında değildir. Görmek istemeyeceğiniz görüntüler sizi irite edip bayılmanıza sebep olmuştur ardından bu durum kısa süreli bir psikoljik rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Bu durum normal mi, çözümü nedir? Bu yazımızı okuduğunuzda biraz daha olumlu düşünmeye başlayacaksınız.
Aslında yaşadığınız durum gayet normal, yani boşuna üzülmenize ve psikolojinizi zorlamanıza lüzum yok. İşin matematiğini anladığınızda “bu muymuş?” diyebilirsiniz.
Neden Kan Tutar?
Kan tutması vücudumuzun içgüdüsel olarak gerçekleştirdiği kalıtsal fakat çevresel faktörler ile değişebilen bir durumdur. Kan görünce bayılmamızın temel sebebi tansiyonumuzun ani düşüşüdür. Peki neden bazılarımızın tansiyonu kana bakınca düşer? Cevap biraz karmaşık fakat neden tam olarak bu:
Kanayan bir yara gördüğünüzde beyniniz bu yara sizin olmasa bile birşeylerin ters gittiğini, ortada panik yapmayı gerektirecek bir durum olduğunu farkeder. Eğer oradaki kan akmaya devam ederse kişi ölecektir ve bunu beyin bilir. Beyin yara ve kan sizin olmasa bile ölmekten içgüdüsel olarak korunmaya programlanmıştır. Bu sırada bilinçaltı panik başlatır ve kalbinize daha yavaş atması emrini verir. Bu emir aslında yaradan akan kanı yavaşlatarak ölümü en azından birkaç dakika geciktirmek amaçlı bir tedbirdir. Bilinçaltımız işte bu kadar derin tecrübe ve zekaya sahip, tabi genlerimizle yıllardır getiriyoruz bunu. Kalp yavaşlaması beraberinde beyninize giden kanın miktarını azaltacağı için beyniniz vücudunuzun kontrolünü bir süreliğine sizin bilincinizden alır ve sizi hayatta tutmak üzere kontrole geçer. Bu sırada heryeri çok parlak beyaz olarak görürsünüz çünkü gözbebeğiniz olabildiğince açılmıştır, alnınızdan soğuk terler akar ve kulağınızda çınlama başlar, ayaklarınızın üzerinde durmanız güçleşir.
Endişe ettiğiniz şey aslında bu kadar basit. Yani bu sizin zayıflığınız değil vücudunuzun kendini savunma biçimi, bu da sizi aslında hayatta kalma ilkesine göre daha güçlü yapıyor. Bu nedenle kan tuttu diye panik yapmanıza gerek yok.
Psikolojik çöküntü ve panikatak gibi problemler ise tamamen sizin yersiz düşüncelerinizden oluşur. Eğer tam olarak neden korktuğunuzun farkına varırsanız o korkuyu yok etmeniz kolaylaşacaktır. Eğer korkunuz kan tutması ise artık bundan korkmanıza lüzum yok çünkü mekanizmasını ve amacını öğrendiniz.
Kan Tutmasından Nasıl Kurtulurum?
Duyarsızlaşma çalışmaları yapmalısınız. Eşik değeriniz bir damla ise buna alışınca iki damla şeklinde yavaş yavaş eşik değerinizi yukarı taşımalısınız. Açık yaraya ise büyüklüğünü artırarak devam etmelisiniz. Tıp fakültelerinde öğrenciler ilk yıllarında acillerde işe başlayarak “dayanırsa devam etsin” mantığı ile şoke edilmektedir. Tabi temel amacın insanların vakitlerini çalmamak olması nedeniyle güzel bir uygulama olarak görülebilir. Eğer kan tutması sorununuz varsa bunu yenebileceğinizi bilmelisiniz. Sonuçta kan tutması sistemi sizi hayatta tutmak üzere evrimleşmiş bir özelliktir. Unutmayın ki bugünkü özelliklerimiz sayesinde hayattayız. Bizi hayatta tutan sistemler bazen her ne kadar itici dursa da alışmalıyıız.