San Fransisko Kaliforniya Üniversitesi (UC San Francisco) araştırmacıları fareler üzerinde yaptıkları araştırmada özelleştirilmiş tipte beyin hücresini farelere naklederek epilepsiyi durdurmayı başardı. Bu çözüm ilerleyen yıllarda insanlar üzerinde test edildikten sonra herkese uygulanabilecek.
Epilepsi beyin hasarı sonucunda oluşan ve beyin dalgalarında bozulmalara yol açan. İnsanların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir hastalıktır. İlaç tedavisi kesin çözüm sunmayan ve çoğu zaman işe yaramayan bu hastalık için bilim adamları önemli çalışmalarda bulunuyorlardı. San Fransisko – Kaliforniya Üniversitesi'nde Nörobilim Araştırma Başkanı olan William K. Bowes Jr. açıklamasında: "Sonuçlar inhibitör nöronlar kullanılarak yapılan çalışmalarda epilepsi şiddeti yüksek olan erişkinlerin tedavilerinde umut verici. Bu işlem, nöbetleri kontrol altına almayı ve bu hastalarda bilişsel bozuklukların giderilme olasılığını sunuyor." dedi.
Yetişkin insanlar için düşünülen ve fareler üzerinde işe yarayan çalışmaların detayları Nature Neuroscience dergisinin mayıs sayısında yayınlandı.
İnhibitör nöronların nakledildiği farelerin %50 sinde kesin iyileşme görülürken diğerlerinin nöbetlerinde azalmaların gözlendiği kaydedildi.
Başarılı araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Kaliforniya Rejeneratif Tıp Enstitüsü tarafından finanse edildi.